top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverlianne steins

Verrassend Voorne-Putten

Bijgewerkt op: 27 mrt. 2023

Ken jij Voorne-Putten al? Ik moet eerlijk zeggen dat ik er tot een tijdje terug nog nooit van gehoord had.

Gelukkig kwam daar verandering in toen ik werd uitgenodigd door 'Op Voorne-Putten' om het eiland te komen ontdekken! Ik ging er heen met mijn man en hondje Enzi.

Voorne-Putten is een eiland tussen Rotterdam en Goeree-Overflakkee, en hoort bij de provincie Zuid-Holland.

Eenmaal voorbij Rotterdam word je omring door groen, en geniet je van rust en ruimte.

Ik deel graag wat tips met je voor een bezoek aan dit mooie eiland.


Slapen in Simonshaven

We verbleven bij B&B Voorne-Putten in Simonshaven. Hier werden we hartelijk verwelkomd door eigenaren Mirjam en Hans en hondje Kees.

Ze verhuisden jaren geleden naar het voormalige buurtcentrum in het dorp, waar ze een half jaar geleden de verbouwing van de B&B afrondden.

Dat deze nog jong is, is goed te zien; het ziet er allemaal gloednieuw uit!

Wat ik zelf heel fijn vond, aangezien ik rugklachten heb, was dat er goede meubels waren.

Een heerlijk bed, een fauteuil en een fijne bank. Ook is er een klein barretje met barkrukken om aan te eten.

Er is ook een keuken, die, zoals de eigenaren zelf aangeven, niet geschikt is voor uitgebreide maaltijden, maar wel voor bv. een salade of eenvoudige gerechten. In de koelkast stond al ontbijt voor ons klaar voor de volgende ochtend, en Mirjam was nog naar de bakker geweest om speciaal voor mij speltbrood en spelteierkoeken (ja, ze bestaan!) te halen.


Tijdens ons verblijf vonden we het heerlijk een wandeling te maken in en rond Simonshaven.

Dit schattige dorpje is omgeven door weilanden en water; een erg rustgevende omgeving. Ook ideaal voor een wandeling met je hond.

Loop ook even langs het mooie witte kerkje, een echte foto hotspot, omringd door natuur.



Literaire podcastwandeling

Bergbeklimmen

De boekenberg in Spijkenisse werd in 2012 gebouwd. Dit is een bibliotheek, maar wat voor een! Als je aan komt lopen zie je een pyramide van glas staan, recht tegenover de kerk, een bouwwerk uit een heel ander tijdperk.

Binnen vergaap je je al snel aan rijen en rijen met boeken en natuurlijk de architectuur.

Kijk uit met je nek, want naar boven kijken is hier onvermijdelijk! Tot aan de nok toe is deze berg te beklimmen en onderweg bewonder je boeken, het glas en hout dat overal om je heen te vinden is.

Bij de Boekenberg haalden we de literaire podcast wandeling op.

Je krijgt een kaart met daarop de wandelroute en luisterlocaties.

Met je telefoon scan je de QR-code. De luisterfragmenten staan aangegeven in delen, wanneer je wat moet luisteren vind je terug op de routekaart.

Tijdens de wandeling kom je o.a. door gebied de Bernisse en plaatsjes Geervliet en Heenvliet (daarover hieronder meer).

Op verschillende locaties luister je naar verhalen, gedichten en muziek. Ik ga er verder niet te veel over verklappen, want het is natuurlijk veel leuker om zelf te ervaren. Wat ik wel kan vertellen is dat het een leuke, andere manier is om de omgeving te verkennen.

Extra leuk: bij cafe Zinnig in de Boekenberg kun je een lunchpakketje kopen om tijdens je wandeling van te genieten!


Heen en Geer

Tijdens de podcast wandeling kwamen we door de mooie plaatsjes Heenvliet en Geervliet. Mocht je de wandeling niet doen, dan is een bezoekje toch de moeite waard! De plaatsen zijn niet groot, maar wel heel pittoresk.

Ben je in Heenvliet dan kom je al snel op de gezellige markt uit, een plein dat is omringd door prachtige huizen. Deze plaats ontving in 1469 stadsrechten en is nu voor een deel beschermd dorpsgezicht.

In Heenvliet vind je Ruine Ravesteyn, voorheen Kasteel Heenvliet. De ruine en beeldentuin zijn helaas maar enkele momenten per jaar te bewonderen. Kijk op https://kasteel-ravesteyn.business.site/ en https://www.beeldentuinravesteyn.nl/ voor meer info.


Geervliet is een lieflijk plaatsje dat in 1381 stadsrechten kreeg. Ook Geervliet is beschermd dorpsgezicht.

In de middeleeuwen waren er stadsmuren, maar deze werden later door brand verwoest.

Wel is er nog een mooi oud centrum met een prachtig stadhuis.

Misschien komt Geervliet je zelfs bekend voor, want hier vonden opnames voor de film 'De zomer van 1945' en de serie 'Flikken Rotterdam' plaats.



Man in de molen

In Zuidland gingen we langs bij korenmolen de Arend waar we een rondleiding kregen.

Omdat ik een bang kuiken ben als het op hoogte en steile trappen aankomt hier een speciaal stukje gastblog door niemand minder dan mijn eigen man:

Gelukkig ben ik als 'man van' bereid om heldhaftig alle gevaren te trotseren die me voorgeschoteld worden. In dit geval een verrassend kijkje in de werking van de molen en het werk van de molenaar. Je zou het niet verwachten, maar bij de molen leven ze niet van de wind. Hard werken en passie voor het vak doen de wieken van deze molen al meer dan 175 jaar draaien. En met ongeveer dezelfde technieken als vroeger worden nu nog altijd producten gemaakt van hoge kwaliteit. Dat waren blijkbaar toch slimme jongens, die molenaars. Als fanatiek amateur-broodbakker keek ik al uit naar dit onderdeel van ons weekend. Ik had al een extra grote tas meegenomen om me uit te kunnen leven in het winkeltje (niet tegen mijn vrouw vertellen). Dus ik kan voorlopig bij elke hap van mijn zelfgebakken broodjes nog even terugdenken aan hoe dapper ik die trappen getrotseerd heb.

Als je bij de molen langs gaat, maak dan ook een wandelingetje door Zuidland.

Dit dorp heeft een gezellig pleintje en leuke straatjes, omringd door karakteristieke huizen.



Beautiful Brielle

Op Voorne-Putten liggen een paar steden. Wij bezochten Brielle, ook wel Den Briel genoemd, een charmant vestingstadje, gelegen aan het Brielse meer.

De stad, die in 1330 stadsrechten ontving, heeft nog steeds stadswallen waarover je een mooie wandeling kunt maken.

Je komt dan langs verschillende bastions, waaronder Bastion ll, het Kruithuis.

Wil je meer weten over de rijke geschiedenis van Brielle, bezoek dan historisch museum Den Briel. Even buiten de stad vind je vuurtoren de Stenen Baak, een dependance van het museum.

De historie proef je ook tijdens een wandeling door het stadje, er zijn maar liefst 371 rijksmonumenten en 43 gemeentelijke monumenten!

'Asyl voor oude en gebrekkige zeelieden', het is een hele mond vol, is een van die monumenten. Dit is een mooi en rustig hofje dat oorspronkelijk alleen bestemd was voor de huisvesting van zeelieden. Meer van deze monumenten en andere bezienswaardigheden vind je op Beleefbrielle.nl




Koffie, meid?

Toe aan een drankje? Maak een stop bij Koffiemeid !

Van de buitenkant doet dit pand al heel gezellig aan, gelegen aan de stadspoort en wal van Brielle, met aan de straatkant gezellige bankjes en aan de zijkant een terrasje en ramen met charmante rood-witte luikjes.

Binnen is het ingericht volgens de laatste trends en het geheel geeft je een gevoel van een gezellig, warme huiskamer.

We hadden een beetje spijt dat we al gegeten hadden, want de ontbijtjes die langskwamen zagen er heerlijk en fotogeniek uit! Ook al ontbeten? Niet getreurd, bij Koffiemeid kun je ook genieten van een lunch, of, de naam zegt het al: koffie!












Ontspan je in Rockanje

Op Voorne-Putten zijn een aantal stranden te vinden. Wij maakten een stop in Rockanje.

We bewonderden de kunsten van de vele kitesurfers en de kleurexplosie aan kites.

Op het strand waren we niet de enige die van het zonnetje genoten. Ook in een van de strandtenten kun je van de zon genieten.

Bv. bij Beachclub Havana. Heb jij nu ook het gelijknamige nummer in je hoofd?

In Rockanje vind je ook het Voornes duin, een plek waar veel vogelsoorten broeden.

Geen strandweer of zin in een cultureel uitstapje? In Rockanje vind je Openluchtmuseum de Duinhuisjes, museum de Koffieleut en Museum de Halve Maen.



En toen zat ons verblijf er al weer op!

Dat we eigenlijk nog wilden blijven bleek uit het feit dat mijn man zijn rugzak (met iPad) had achtergelaten in de B&B. Misschien hoopte hij dat we nog een nachtje konden blijven?

We komen in elk geval nog graag eens terug om de rest van het eiland te ontdekken!


Nieuwsgierig geworden naar dit mooie eiland?

Meer informatie over Voorne-Putten vind je op opvoorneputten.nl






766 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page