top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverlianne steins

Wandelen in Wielder

Bijgewerkt op: 27 mrt. 2023

Een wandeling begint thuis...

Laatst mocht ik op pad voor Visit Zuid-Limburg. Op hun website vind je onder de noemer 'Heuvel op, heuvel af' meer dan 500 verschillende routes! Je komt hier door op de website visitzuidlimburg.nl in het menu op 'te doen' te klikken en daarna op 'routes'.

Omdat het zou kunnen dat je door dit aantal al snel door de bomen het bos waar je wilde wandelen niet meer vindt, is er een handige filterfunctie voorzien.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit fietsen, wandelen, aantal kilometers, het gebied, noem maar op..

Nadat je een route hebt uitgezocht klik je op Start Route. via de knop 'toon meer op kaart' kun je in een oogopslag zien waar je kunt lunchen of welke activiteiten of bezienswaardigheden er zijn, super handig!



Op pad!

Mijn man en ik liepen route w6 Wijlre (dit spreek je uit als Wielree, of Wielder in het dialect).

Dit is een wandelroute van 2,4 km door zowel het dorp als de natuur.

Je kunt de route natuurlijk zelf afkorten of uitbreiden als je wil. Zo kun je bv. ook naar Stokhem, Gulpen of kasteel Cartils wandelen.

Wij parkeerden de auto op de parkeerplaats achter de voetbalvelden en begonnen de route langs de visvijvers. Ergens anders starten kan natuurlijk ook!

Hoewel we wel vaker in Wijlre zijn geweest, hadden we deze route nog nooit gewandeld en kenden we ook een deel nog niet. Zo waren we nog nooit bij de visvijvers geweest, waar het genieten is van de serene rust en de spiegeling in het water.

Je kunt je route nog uitbreiden door om de visvijvers heen te lopen of iets verderop over de vlonderbrug langs de 'kwakkerpool' te lopen, waar je wellicht een kikkerconcert kunt bijwonen.

Na een wandeling door het groen kwamen we langs een prachtig landhuis, vanuit hier kun je ook gehucht Beertsenhoven aandoen. Wij volgden de route en passeerden kasteel Wijlre, wat we later bezochten (daarover lees je verderop in het blog meer).

In het dorp Wijlre loop je een stukje over de hoofdwegen en kom je langs Brasserie Amuseer. Hier stopten we voor een lunch (zie hieronder).

Het laatste stuk van de route leidt je langs de watermolen waar tegenwoordig geiten los lopen. Lopend langs de Geul zie je aan de overkant de Brand brouwerij liggen, een bekend icoon.

Terwijl je je vergaapt aan alle vaten en kratten bierflessen ben je alweer bijna bij de auto aangekomen!



Amuseer vous

Zoals ik eerder schreef stopten we voor een lunch bij Brasserie Amuseer. Dit gezellige restaurant ligt in de dorpskern van Wijlre.

Kiezen waar je gaat zitten is al moeilijk ( de pittoreske binnenplaats, binnen, op het terras in de tuin, onder de houten overkapping?), laat staan kiezen voor een van de vele gerechten.

Wij kozen voor de Salade Val dieu en Salade krokante kip, met brood.

Vanaf het terras heb je trouwens mooi zicht op de kerk die iets verderop staat. Je ziet hem overigens niet alleen, maar hoort hem ook van tijd tot tijd.

Wandel je met kids? Die kunnen hier heerlijk spelen terwijl jij een koel drankje drinkt. Proost!












Kunst en een kasteel

Hoewel we de route van te voren hadden opgezocht waren we toch niet helemaal goed voorbereid, aangekomen op het adres stonden we namelijk voor een dichte ingang. Gelukkig bood Facebook uitkomst. Wat bleek, de entree is tijdelijk aan de Kasteel Wijlreweg. Eenmaal binnen de poorten waren we meteen onder de indruk. Wat een prachtige binnenplaats en kasteel! Het kasteel is niet te bezoeken, maar in het koetshuis vind je op dit moment de kunst die normaal gesproken in het Hedge House staat.

Na een rondje kunst wandelden we door de kasteeltuinen en genoten we van alle geuren en kleuren. Er zijn o.a. tuinen in verschillende kleuren, een stukje bos, kunst en je hebt mooi zicht op het kasteel.

Op de binnenplaats, waar we ons echt in Frankrijk waanden, kwamen we even bij met een stuk Limburgse vlaai en, een aanrader, appelsap uit eigen boomgaard!











Deze route en vele, vele anderen vind je op visitzuidlimburg.nl

Ga je op pad? Vergeet dan niet je foto's te delen op instagram met #visitzuidlimburg

Veel plezier !

299 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page